Lencioni
Werk je met Team-Focus, dan komt Lencioni altijd aan bod. Bewust of juist onbewust. Maar wat is het nou eigenlijk en hoe gebruik je het?
Lencioni: wat is het en hoe gebruik je het
Lencioni
Wat is Lencioni?
'Lencioni' is de term die we gebruiken als we het hebben over het gedachtegoed van Patrick Lencioni: de vijf frustraties van teamwork ofwel de Piramide van Lencioni. Lencioni is gespecialiseerd in de ontwikkeling van managementteams en de gezondheid van organisaties. Hij werkte daarvoor onder meer met organisaties in de Fortune 500's, hightech startups, universiteiten en non-profitorganisaties.
Tot slot is hij naast spreker ook schrijver van een aantal bestseller managementboeken. Daarbij kun je denken aan Five Dysfunctions of a Team en The Ideal Team Player: How to Recognize and Cultivate The Three Essential Virtues.
Waarom gebruik je de Piramide van Lencioni
Het belangrijkste binnen iedere markt en ieder werkveld is dat het team ontzettend goed samenwerkt. Of zoals Lencioni stelt: 'Als je alle mensen in de organisatie in dezelfde richting kan laten roeien, zou je iedere industrie kunnen domineren, in elke markt tegen alle concurrentie, op elk moment.' De Piramide van Lencioni is een bewezen methode om daarmee aan de slag te gaan.
Het creëren van zo'n hecht en effectief team vraagt om een niveau van moed en discipline.
Maar, hard werken doe je niet voor niets. Het resultaat is een groot concurrentievoordeel. Hechte en effectieve teams verspillen geen tijd aan het praten over de verkeerde onderwerpen. Ze komen niet terug op eerdere beslissingen en hebben een hoge betrokkenheid. Goede teams maken beter keuzes en slagen er daarnaast in om veel productiever te zijn met minder tijd, afleiding en frustratie. Bovendien verlaten getalenteerde medewerkers organisaties waar ze deel uitmaken van een hecht, effectief en leuk team vrijwel nooit.
Wat is de Piramide van Lencioni
De Piramide van Lencioni is een model voor betere samenwerking binnen teams, met als onderdelen: vertrouwen, conflict, betrokkenheid, verantwoordelijkheid en resultaat. Een hecht team vormen gaat niet over het beheersen van deze theorie.
Echter, het gaat wel over het gebruiken van gezond verstand in combinatie met veel discipline en doorzettingsvermogen. Ook gaat het over het samenwerken aan de vijf onderdelen van de Piramide op individueel en groepsniveau. Als teams erkennen dat ze bestaan uit mensen die verschillend van elkaar zijn, kan pas echt goede samenwerking ontstaan. Door de onderlinge verschillen te accepteren, overwinnen jullie de frustraties van het team.
Dat begint allemaal met het beantwoorden van een paar simpele vragen:
- Geven teamleden open en makkelijk hun mening?
- Zijn teamvergaderingen boeiend en productief?
- Neemt het team snel beslissingen waarin consensus wordt voorkomen?
- Geven teamleden openlijk hun tekortkomingen aan elkaar toe?
- Zijn teamleden bereid hun eigen belangen op te offeren voor het welzijn van het team?
Heb je 'nee' geantwoord op een of meer van deze vragen? Dan is er werk aan de winkel. Er gaat iets niet goed in de vijf onderdelen van de Piramide van Lencioni en het is tijd om ze een voor een aan te pakken.
Vertrouwen
Als er een afwezigheid van vertrouwen in het team is, uit zich dat in teamleden die zich niet kwetsbaar durven op te stellen. Ze zijn niet bereid hun fouten, zwakheden of behoeftes toe te geven en om hulp te vragen. Maar één van de voorwaardes voor dit vertrouwen is een bepaald comfort-niveau tussen teamleden.
Lees hier de blog 'Lencioni deel 1: vertrouwen'
Conflict
Een gebrek aan vertrouwen leidt tot angst voor conflict. Teams zijn daardoor niet in staat om ongefilterde, gepassioneerde debatten over belangrijke kwesties te voeren. Daardoor ontstaan situaties waarin teamconflicten omslaan in verdekte discussies en geroddel. Een werkomgeving waar teamleden niet openlijk hun mening geven, brengt juist slechte beslissingen voort.
Lees hier de blog 'Lencioni deel 2: conflict'
Betrokkenheid
Zonder conflict is het moeilijk voor teamleden om zich te verbinden en te committeren aan beslissingen. Het creëert een omgeving waar onduidelijkheid heerst. Gebrek aan richting en betrokkenheid maken medewerkers ontevreden. Het resultaat is dat ze het team tegenwerken of dat getalenteerde medewerkers vertrekken.
Verantwoordelijkheid
Als teams zich niet verbinden aan een duidelijk plan van aanpak heeft dat grote gevolgen. Zelfs de meest gefocuste en gedreven medewerkers aarzelen om collega’s aan te spreken op gedrag dat nadelig is voor het hele team.
Resultaat
De neiging is er bij teamleden om hun eigen behoeften zoals ego, loopbaanontwikkeling en erkenning op de eerste plaats te zetten. Dat gebeurt er als ze niet aangesproken worden op hun verantwoordelijkheid richting het team. Heeft een team daarentegen focus op de teamresultaten, floreert de organisatie als geheel!
Lencioni bij Team-Focus
Tot slot zijn we bij Team-Focus al jaren de aanbieder van het officiële programma van Lencioni The Five Behaviors. Met dit unieke programma pak je de 5 frustraties in je team aan en zet je een stap naar een hecht en effectief team.
Je krijgt je team nooit meer hetzelfde terug!
Bekijk het aanbod bij Lencioni:
Meer lezen over Lencioni?
- Vier manieren om de betrokkenheid van medewerkers te vergroten
- De waarde van verbinding
- Lencioni online teamscan
- Hoe je als trainer nog effectiever kunt worden
Wil je aan de slag met Lencioni? Of wil je ondersteuning bij het maken van keuze die het beste bij jou of je team past in onze opleidings en trainingsaanbod? Wij helpen je! Bel 06 466 216 07 of mail naar [email protected].