Het leerproces van een klant

 In Nieuws, Referenties

Leerproces

Binnen WBC Reuver hadden we te maken gehad met een crisissituatie, waarbij wij ervaarden dat we tekortschoten in het oplossen van problemen. Daarom hebben we Team-Focus ingeschakeld voor het leerproces; om ons (het team en de teamleider) te helpen inzicht te krijgen met als doel meer zelfstandigheid als team en om dit proces op een goede manier te ondersteunen door de teamleider.

Door uitdagende oefeningen, vooral in de buitenlucht, kwamen veel inzichten naar boven. Veiligheid en kwetsbaarheid lieten echt zien dat het team bereid was om samen deze ontwikkeling aan te gaan. Het waardecontract onderstreepte het samen aangaan van dit leerproces.

 

DISC

De DISC (analyse) bracht in kaart welke type mensen we in ons team hadden, dit gaf veel inzicht aan hoe en waarom zaken lopen zoals ze ook ervaren werden. De teamleider die trekt (een echte D) en het team met heel veel S-sen, dat achteroverleunt. Deze bewustwording maakte dat men anders gaat kijken en ook bewust hierin verandering kan aanbrengen.

Nu zijn we 2 à 3 maanden verder, en hoor ik in het team dat men benoemt, hoe gaan we dit doen met al die S-sen, wat hebben we nodig voor dit plan? Laten we Pietje vragen, want hij heeft ook veel C (goed in plannen maken).

Ik heb het team ook deelgenoot gemaakt van mijn leerproces om meer mijn rol als procesbegeleider te oefenen, waarbij het team meer eigenaarschap gaat ontwikkelen. Uit dit perspectief geven ze mij ook aan, Louise blijf jij achterover zitten en observeer, stel vragen maar ga niet zelf mee de oplossing aandragen of uitvoeren.

De rollen zijn veel duidelijker geworden. Daarmee is de druk bij mij als teamleider afgenomen, en kan ik oefenen in loslaten in vertrouwen, verantwoordelijkheid bij het team laten, en zij om beurten leggen verantwoording af in hoe ze de dingen willen doen.

De training van Team-Focus heeft ons hier op een fijne en inzichtelijke manier bij geholpen. Het was een prettige en leerzame samenwerking.

 

Louise Haasen

Teamleider WBC Reuver

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search