Ga naar hoofdinhoud

Ervaringsleren, soundtrack van mijn leven…

Nieuws

In het eerste kwartaal van 2019 heb ik mogen deelnemen aan de opleiding “ Ervaringsleren Basisopleiding”. Ervaringsleren was mij niet geheel onbekend aangezien ik , een aantal jaren ervoor, met mijn team destijds ook aan deze training heb deelgenomen. Hierdoor enorm enthousiast ben geraakt, met name over de manier van trainen, inhoudelijk en vooral het opgeleverde resultaat gedurende de training en absoluut erna. Onderstaande artikel heb ik geschreven op persoonlijke titel , aan de hand van mijn passie: MUSIC!

Zorgvuldig gekozen songs waarbij de titel refereert aan een gebeurtenis, ervaring of gevoel gedurende de opleiding, uiteraard allen uitnodigend om de titels te beluisteren……music is emotie, music verbroedert, verbroedering kan leiden tot een mooi team!

De soundtrack van mijn opleiding “Ervaringsleren”

Januari 2019, door omstandigheden geen baan,werk, geen team waarmee ik kon en mocht werken de huidige status. Met behoorlijk lood in de stevige wandelschoenen, maar met een enorme rugzak aan kennis en ervaring reed ik de parkeerplaats van buitenverblijf Vaeshartelt op. Daar mijn mede cursisten ontmoeten, de medestrijdmakkers, de collega’s gedurende de opleiding, Dan gezamelijk lopende naar the place to be: onder de illustere parachute geduldig wachtend, de vuurplaat!

Dark side of the Moon – Pink Floyd

Duister gevoel, schaamte i.v.m. het stukje unemployed zijn , introverte opstelling naar de andere deelnemers toe, wijfelend, zo niet mezelf zijn….

Leader of the pack – Twisted Sister

2 personen sterk, het trainersduo, Peter & Tim introduceren zichzelf en vertellen vervolgens de doorloop van de modules , gezien als leiders vanaf de start van module 1, echter meer en meer geen leiders maar begeleiders van het groepsproces en het proces in de groep.

Knowing me, Knowing you – ABBA

Kennismaken van eenieder, 7 personen , 7 verschillende karakters, 7x zoveel unieke blikken,7x verschillende gedachtes.

Let it go – James Bay

Iedere trainingsdag starten met het waardecontract te ondertekenen. De kernwaarde die mij persoonlijk het minste aansprak, is gedurende de training voor mij meer , heel veel meer gaan betekenen…..let it go, laat het los….en ga verder.

Every Rose has his thorn- Poison

Iedere persoon met een eigen verhaal, een gekleurde rugzak gevuld met levenservaringen en/of wijsheden.

Close to me – The Cure

Buddies vormen, die gedurende de opleiding als rode draad ventileren, analyseren en absorberen in wandelingen die soms op een bosloop lijken.

Talk a walk in the wild side – Lou Reed

Divers scala aan opdrachten met een creativieit, ik noem een woosh, ping met levensechte broodroosters en de meest illustere imitaties van een zeekomkommer, naar favo balletje in de wilgentuin, via het spel zonder regels een kleerkast uitoefenen met de groepsgroei uitbeelden in een landschap vol met sneeuw, oftewel : “Hoe hoog leg je de wat” ?

Cold as Ice – Foreigner

Nature has his way en module 1 typeerde zich door een raffel aan winterse elementen met een vrieskou die uitnodigde tot “ACTIE”! i.p.v. discussies……pfff mannen!

Talk – Coldplay

Veelvuldig gedaan, lang, heel lang, kort, van discussies naar analyses, en via previews&reviews terug naar anekdotes, doordrenkt met humor en regelrechte one liners die persoonlijk getypeerd , enorm gewaardeerd werden.

Under pressure – Queen & David Bowie

Hoeveel tijd krijgen we? Tijdsdruk gedurende de opdrachten of waren het toch de Duitsers……

Two Hearted Spider – Editors

Geen betere invulling om een trainingsdag te starten als 7 personen stokstijf door een spinnenweb jagen .

Stairway to heaven – Led Zeppelin

De hemel niet helemaal bereikt , zo lang was de 3-delige ladder helaas niet. Het vertrouwen van diegene op de ladder aan de groep bereikte wel hemelse hoogtes.

Energie – Ronnie Flex

Energie die vrijkomt bij een , voor de groep, bevredigend resultaat, de energie die vrijkomt als er wederom gediscussieerd werd, de energie die vrijkomt als het woord “ACTIE” geroepen werd. De energie die vrijkwam in mezelf op het einde van module 1 , dag 1…….energie die vastzat in the dark side of the moon en nu losbrak, energie die vrijkwam om mezelf weer te zijn.

Come talk to me – Peter Gabriel

Noem de naam van diegene tegen wie je iets wil zeggen, is wellicht een zin die het meest binnenkwam, come talk to me en vertel het aan of tegen me…..

Bloed, zweet & tranen – Andre Hazes

Allesomvattende titel van groepsprocesopdrachten die leiden tot die ene zin die telt: “Is de groep tevreden met het resultaat”…….of klinkt het : opnieuw! of juist niet…..

I will follow you in the dark – Matt Simons

Geblinddoekt nachtelijk luidkeelse kuiken imitaties, strakke vierkanten bouwen of struikrover route lopen om die trom maar te vinden….

Don’t speak – No Doubt

Van veel gepraat, spreken of zich uitspreken naar helemaal niet praten,op zich al een enorme uitdaging, voor sommigen.

Sound of Silence- Art & Garfunkel

Een wandeling in stilte, intens reflecterende gedachtes met vragen die niet gesteld werden. Een schat aan gesprekstof voor diegene die eventuele antwoorden zochten. Het geluid van de stilte binnen laten komen in het prachtige bos met die unieke stersplitsing.

Reflections – Diana Ross & the Surpremes

Reflecteren, van elkaar , naar elkaar maar vooral van jezelf, alsof je in de spiegel kijkt om wie of wat te zien. wie of wat zie je dan?…..bewustwording door opdrachten , ervaringen en de impact hiervan op jezelf.

Song 2 – Blur

Met de alles verduidelijkende 2 woorden : Module 2 Deze is geen zwanenzang gebleken als eind februari deze “aandacht voor het hoe en wat & wanneer in het groepsproces wordt uitgelegd. Beetje bij beetje , step by step….

Riddles – Kensington

Schiet,schiet,schiet , dit is mijn geweer……..de top 40 hit bij de vuurplaat die, met een niet aflatend enthousiasme, keer op keer opnieuw werd uitgesproken.Zonder enig cynisme in deblikken van de 2 regerende leden van de orde “van het geweerraadsel”. Wellicht dat het opdrukraadsel voor de deelnemers nog wat positief gewin mag geven, ik zeg: push-ups dan maar.

Firestarter – The Prodigy

De alomgeprezen, enorm aanbeden vuurplaat die zorgde voor de fysieke warmte en brandt voor hartverwarmende gesprekken, sjieke anekdotes met heerlijke humor, uitgelokt door het kleurenpallet van de vlammen. En niet geheel onterecht een ode aan Keith Flint, zoals er behoorlijk wat odes aan de een of ander, de revue passeren bij deze warmtebron. Uitgebreid met een heerlijke BBQ, als informele “afsluiter” en wederom de nodige reflectie doordrnekt met raadseltjes die slechts enkelen hebben doen toetreden tot “de Orde van…..”.

No Limits – 2 Unlimited

Van bepalen voor de groep naar de groep bepaalt, wanneer is een opdracht geslaagd? Wanneer is voor jezelf een opdracht geslaagd?Het proces is belangrijk, maar toch ook het product? Regels oftewel imits ,om te verkennen en eventueel te verleggen.

The Space – Marillion

Space, ruimte die je neemt of krijgt, misschien wel veel of weinig, personal space instappen of er juist uit, een titel met voor mezelf een diepgaandere betekenis welke ik enorm koester&waardeer.

Choices – Leonard Cohen

Keuzes maken, of geen keuze kunnen maken, voor jezelf , in de groep met de groep, wat kies ik? Kies ik? Moet er wel een keuze gemaakt worden? Of is het….. Challenge by Choice.

Wrap it up – Eurithmics

Active reviewing als samenvatting van iedere opdracht door vragen te stellen, deze te beantwoorden of juist niet, de stiltes die vallen, al dan niet ingevuld en een ladingf stof tot nadenken.

Fields of Joy – Lenny Kravitz

Een pitoreske locatie waarbij voorbijgaande wandelaars, dan wel etende mensen, die vanuit her restaurant uitkijken op de geweldige tuin van het buitenverblijf, vaak nieuwsgierig gemaakt door de verbazingwekkende taferelen die zich in de tuin voor de gracht afspelen. Het beeld van 7 volwassenen die een potje Boston Football spelen, een regenpijp aan mekaar probeert te knutelsen omdat hier balletjes doorheen lopen of geblinddoekt met 2 of 3 personen diverse concours Hippique afleggen waarbij het paard , verdacht veel leek op een ladder. Voor mij een absolute aanrader van sublieme joy!

Mixed Emotions – Rolling Stones

Gevoelens alsof ze in een blender hebben gezeten, met een saus van gedachten en een flinke schep ervaringen refereren aan heerlijke lunch of dinermomenten , met waardevolle gesprekken. Positiviteit als eindproduct met een mix van inzichten,en een andere blik op de waardheid voor mezelf.

Chapter 3 – Jennah Bell

Module 3 oftewel zelf een “wave” bedenken en uitschrijven waarbij je oriënterend,overleggen met je co-trainer je eigen stukje ervaringsleren ging delen en laten uitvoeren door de groep. Van Prieël-memory door 5 full-running mannen , zwembadvouwers,blindmakende piranha’s in een woeste rivier, een BBB(BoogBrugBouwen) zonder ook maar 1 verbindingsmiddel, maar wel teamverbindend, en signalen uit de luchtplukken door “lammen”die door de “blinden”overal en nergens materialen ophaalden,rondomatig “handjeklap’voor fanatiekelingen om te eindigen in een symphonie van harmonie onder begeleiding van een blinde dirigent.

Een heel klein beetje oorlog – Noordkaap

Stijn Meuris zong de onvergetelijke woorden: “zou een heel klein beetje oorlog, soms niet beter kunnen zijn….”van emoties,gedachtes,opvattingen en misvattingen in onvermijdelijke escalatie(s) waarbij het leer-effect des te nuttiger bleek. Een klein beetje oorlog in de groep,een klein beetje oorlog in jezelf, een heel klein beetje oorlog in mijzelf om uiteindelijk via “challenge by choice”erachter te komen dat een conflict soms nodig is en er altijd wel uitkomt…..sooner or later….

Motivation – Kelly Rowland

Gemotiveerd, en emoties omzetten in constructieve feedback naar je mede teamgenoten,trainers toe om het resultaat van alle “waves” te laten gelden, motivatie om door de ervaring(en) te leren….

Feedback- Janet Jackson

In de aangename zonnestralen die overheersten gedurende module 3 , constructieve feedback geven en ontvangen van eenieder vanuit het kringgesprek met de intentie datgene te verbeteren en de start te ervaren van “kilometers maken……….”

Memories – David Guetta

Buiten setjes rapen in het prieel, die opgetuigd werd voor een “team-focus”waardige certificaat-ceremonie , ontzettend veel leuke, waardevolle, bruikbare memories mogen maken waarbij de eerste evaluatie ervan heeft plaatsgevonden tijdens de on-officiële “afsluiter” tijdens “grilly-vanilly” uren en ook hier bijdragende aan een mooie herinnering.

Beautyful day – U2

De natuur heeft zich laten gelden gedurende de opleiding, van vrieskou naar regen , een bui natte sneeuw en oh wat waren die paar zonnestralen heerlijk, maar weer of geen weer, voor mij is iedere trainingsdag a beautyful day! Uitkijken naar de medecursisten, mijn teamgenoten, mijn gesprekspartners, mijn tafelgenoten, mijn buddie(s), mijn vuurmakers, mijn referentiekader voor de gehele opleiding van 3 x 3 mooie dagen.

U2 als titel voor een opdracht, daar twinkelden mijn ogen van, begeleid door de muziek die door de leaders op the pack, zorgvuldig gekozen ten gehoor werden gebracht, voerde de groep ook deze opdracht naar behoren uit, althans voor de groep met een bevredigend resultaat. “One”van U2 werd een veelbesproken titelsong: One oftewel 1, komt in menigeen liedje voor in de titel:

One-U2

One word- Anouk

One Love- Bob Marley

One more time- Daft Punk

Echter voel ik me zeker niet “One”of 1 maar deel van een TEAM, omdat er nu eenmaal geen “I”in TEAM zit. 7 unieke persoonlijkheden die gemotiveerd, vol energie iedere trainigsdag opnieuw, respectvol voor en naar elkaar,oftewel : er zijn….

Thank You – Alaniss Morissette

Het fijne gevoel deel uit te maken van dit team, maakt me dankbaar, making memories die ik koester & absoluut waardeer, dus een dikke “Thank You”

– Leaders of the pack – Peter & Tim

– Buitenverblijf Vaeshartelt voor je gastvrije ontvangst, prachtig gelegen locatie en natuurlijk extra soep/melk of brownies tijdens de lunch.

– Medestrijdmakkers/cursisten/trainers/escalanten/buddies/Vuurplaatjunkies……voor het gedogen van de humor van deze gedreven music-lover die ontzettend genoten heeft,zichzelf gereflecteerd heeft maar ook de reflectie gekregen heeft en daardoor de energie terggevonden heeft om van deze leerzame ervaringen vooruit te kijken naar datgene wat er op mijn pad komt of juist mijn pad kruist…….”AAN” sta ik toch al…..

Marc “Beans” Bohnen