Ga naar hoofdinhoud

DiSC: wat is het en waarom gebruik je het?

DiSC

DiSC is een bewezen methode voor iedereen die aan de slag wil gaan met zijn team. Het geeft je in begrijpelijke taal en in heldere kleuren inzicht in gedragsvoorkeuren. Hieronder lees je meer over wat het is, waar het voor gebruikt wordt en hoe je er verder mee groeit.

Wat is DiSC?

DiSC is een instrument om inzicht te krijgen in gedragsvoorkeuren. En dat is belangrijk. De basis van persoonlijk en professioneel succes ligt namelijk in het kennen van jezelf, het begrijpen van anderen en in het bewustzijn van de impact van je acties en gedrag op anderen. Daarnaast worden persoonlijke groei- en ontwikkelgebieden benoemd én tips voor de communicatie met anderen.

Daardoor draagt het instrument bij aan wederzijds begrip en betere communicatie, zonder dat mensen daarbij in hokjes worden geplaatst. Menselijk gedrag is complex, maar dankzij DISC toch begrijpelijk.

Psycholoog en professor dr. William Moulton Marston ontwikkelde deze methode aan de Harvard Medical School. Dat is ruim negentig jaar geleden. Hier lees je meer over de ontstaansgeschiedenis. Tegenwoordig is DiSC veel verder ontwikkeld en is het een kwalitatief hoogwaardig pyschometrisch gedragsinstrument. Al meer dan 30 jaar gebruiken miljoenen mensen de DiSC profielen en instrumenten om meer over zichzelf en anderen te leren.

Wat zijn de DiSC stijlen?

Het DiSC Model brengt voorkeursgedrag, sterke kanten en communicatiepatronen in beeld. Daarbij maakt DiSC gebruik van vier hoofdstijlen, namelijk:

  • Dominant
  • Invloed
  • Stabiliteit
  • Consciëntieus

Menselijk gedrag is niet zwart-wit, daarom bestaat een profiel uit een combinatie van deze vier dimensies. Elk profiel is uniek en ieder persoon heeft een eigen kleurenpallet met andere intensiteiten. Dit wordt weergegeven in een kleurendiagram met vier vlakken die de hoofdstijlen representeren.

De persoonlijke stijl wordt daarbij als stip in dat kleurendiagram weergegeven. Ook de precieze locatie van de stip geeft kennis en informatie over de persoonlijk stijl. De vier hoofdstijlen zijn Dominantie (groen), Invloed (rood), Stabiliteit (blauw) en Consciëntieus (geel). Daarover lees je hieronder meer.

Dominantie

Een D is daadkrachtig en resultaatgericht. Hij of zij gaat conflicten niet uit de weg en verwacht ook van anderen hoge prestaties. De D kenmerkt zich verder door vasthoudendheid, zelfverzekerdheid en onafhankelijkheid.

Invloed

Een I is enthousiast en goed in het beïnvloeden van anderen. Daarnaast herken je een I aan zijn of haar spontaniteit, vriendelijkheid, optimisme en hartelijkheid. De I houdt van gezelligheid en praat gemakkelijk.

Stabiliteit

Een S is bescheiden en ondersteunt graag anderen. Als echte teamplayer houdt hij of zij van persoonlijke benadering, maar niet van conflicten. Rust, geduld, loyaliteit, begrip en zorgzaamheid zijn ook kenmerken die bij S passen.

Consciëntieus

C is nauwkeurig en maakt niet snel fouten. Ook wil een C het proces kennen en alle informatie die er is. Daarnaast denkt C kritisch en gedetailleerd, en is hij of zij ook bedachtzaam, logisch en diplomatiek.

Waar gebruik je DiSC voor?

DiSC pas je zowel toe voor teams als voor individuen. Organisaties en bedrijven gebruiken de profielen om leidinggevenden en medewerkers te helpen eigen gedrag te begrijpen. Ook leren ze hoe en wanneer gedrag aan te passen is en hoe ze hun communicatie effectiever laten verlopen.

Andere grote voordelen zijn dat de gebruiker leert verschillen te waarderen, individuele en teamprestaties te verbeteren en conflicten te verminderen. Het is bijvoorbeeld in te zetten bij het verbeteren van teams, het aannemen van personeel en het verbeteren van sales. Kortom: DiSC kent vele toepassingsmogelijkheden en resulteert in alle gevallen in meer inzichten van personen én teams.

Welke DiSC-mogelijkheden zijn er?

Bij Team-Focus zijn we licentiehouder van Everything DiSC. Dat betekent dat we afhankelijk van jouw behoeften verschillende profielen kunnen leveren. We adviseren je graag in wat het beste werkt voor jouw vraag.

Bel Inka Dautzenberg 06 547 553 62 of mail naar [email protected].

DiSC

DiSC benoemt persoonlijke groei- en ontwikkelgebieden en geeft tips voor communicatie met anderen. In dit profiel komen onder andere de volgende zaken aan bod:

  • Welke gedrags- en communicatiestijl je het meeste gebruikt.
  • Wat je sterke en zwakke kanten zijn.
  • Hoe je reageert op je omgeving en op stress.
  • Wat je van nature vermijdt en waardoor je gemotiveerd wordt.
  • Hoe jouw ideale (werk)omgeving eruit ziet.

DiSC Team View

DiSC Team View gebruikt de individuele profielen van de teamleden. Daarmee wordt een overzicht gemaakt van de verschillende stijlen binnen jouw team. Aan de hand van dit overzicht krijg je een duidelijk beeld van de sterke punten en de valkuilen van het team.

Everything DisC 363 for leaders

De Everything DiSC 360 for leaders combineert een 360 graden feedback met de eenvoud en kracht van DiSC. Het profiel is ontworpen om op basis van die feedback tot een top drie van strategieën te komen. Met deze top drie heb je 360+3=363 for leaders. Deze methode helpt leiders te begrijpen hoe anderen hen zien.

Vanuit de verkregen inzichten stellen we een programma op om de verschillende strategieën te implementeren. Zo verbeter je als leider je effectiviteit en je leiderschapskwaliteten.

Everything DiSC Work of Leaders

Everything DiSC Work of Leaders is een profiel op maat, speciaal voor leidinggevenden, managers en directeuren. Work of Leaders is gebaseerd op jaren onderzoek en best practices. Het slaat een brug tussen jouw leiderschapsstijlen en hetgeen de omgeving van je vraagt.

Dit profiel benadert leiderschap vanuit een één-tot-velen relatie, in plaats van een 1-op-1 relatie. De focus ligt dan ook op het ontwikkelen van bruikbare strategieën om een groep of organisatie naar het gewenste resultaat te leiden. Door gebruik te maken van de visie uit The Work of Leaders en Vision, Alignment en Execution in te zetten, krijg je zicht op jouw stijl van leidinggeven en de effectiviteit ervan. Vervolgens worden strategieën aangeleverd en besproken om jouw effectiviteit als leidinggevende verder te vergroten.

Train je team met DiSC

De DiSC Training is geschikt voor alle teams én individuen die inzicht willen in hun voorkeursgedrag en praktische handvatten willen om hun communicatie te verbeteren. Die training is compleet maatwerk afgestemd op jullie behoeften.

Klik hier om meer te lezen over de DiSC Training.

Opleiding DiSC Trainer

Wil je zelf expert worden? De opleiding voor Certified DiSC Trainer is geschikt voor iedereen die in de positie werkt waarin DiSC van onnoemelijke waarde is.

Klik hier om meer te lezen over de opleiding voor Certified DiSC Trainer.

Samengevat

Kortom: dit is dé tool om meer te weten te komen over gedragsvoorkeur en hoe je daarmee beter omgaat.

Wil je verder lezen? Lees hier een aantal van onze meest gelezen blogs:

Wil je aan de slag met DiSC of kun je ondersteuning gebruiken bij het maken van de keuze die jou het meest gaat helpen? Wij gaan met je in gesprek. Bel Inka Dautzenberg 06 547 553 62 of mail naar [email protected].