Ga naar hoofdinhoud

Misbruik van DISC

Blog JP

DISC is een geweldig instrument, maar soms wordt het op een verkeerde manier gebruikt. Zelfs door degenen die getraind zijn in het gebruik. Hier zijn een paar tips om mee te nemen voor de volgende keer dat je DISC gaat gebruiken.

Selectie van nieuwe medewerkers

We lezen vaak artikelen over hoe DISC gebruikt kan worden als een werving- en selectie instrument. Ondanks dat DISC waardevolle inzichten kan geven in een kandidaat, is het echter geen voorspellend instrument. Zelfs een Everything DiSC assesment kan niet voorspellen of iemand bijvoorbeeld een goede verkoopmanager is. Zelfs als je goede ervaringen hebt met het aannemen van accountants met een C-stijl, dan nog kan de accountants afdeling er beter van worden als iemand met een I-stijl wordt aangenomen. Mensen zijn flexibel en passen zich over het algemeen aan aan de omgeving. Zo kan iemand super presteren in een rol die niet lijkt te passen bij de DISC-stijl.

Everything DiSC kan helpen bij het begrijpen hoe een kandidaat zou kunnen passen binnen een organisatie of een team. DiSC voorspelt geen succes, maar biedt wel inzicht in het voorkeursgedrag en de manier van communiceren van de kandidaat.

Beinvloeden van de test

We weten dat mensen soms zoeken naar manieren om hun DISC-profiel te beïnvloeden omdat ze een bepaalde uitslag willen krijgen. Vanwege een stijl die ze binnen de organisatie denken nodig te hebben of omdat ze denken dat een bepaalde stijl beter is dan een andere stijl. Als werkgever of begeleider moet je hier waakzaam op zijn. Maak duidelijk aan de deelnemers waarom DISC wordt afgenomen en hoe het wordt gebruikt. Deelnemers moeten erop kunnen vertrouwen dat er echt geen verkeerde antwoorden zijn en dat alle stijlen even waardevol zijn.

DISC en Labelen

Mensen die kennis hebben gemaakt met DISC, hebben vaak de neiging om de stijl van andere mensen te gaan raden. Hierdoor worden aannames gemaakt over iemands stijl. Dit kan helpen in bepaalde situaties waarin alleen een snelle inschatting mogelijk is, maar niet als het gaat om een langdurige relatie. Dan kan een oppervlakkige beoordeling van de stijl, zonder deze te toetsen, zelf schadelijk zijn.

Zo kun je bijvoorbeeld zitten te luisteren naar een erg dynamische presentatie van een collega van een andere afdeling en aannemen dat ze een hoge I-stijl heeft, op basis van haar energie en enthousiasme. Na de presentatie zie je haar meteen weggaan en je neemt aan dat ze niet geïnteresseerd is in haar collega’s. Misschien vind je het zelfs wel beledigend. Maar misschien had deze collega wel een hoge C-stijl en heeft ze veel van haar energie gebruikt om tijdelijk een I-stijl aan te nemen. En moest ze zich even terugtrekken om bij te komen en voor zichzelf te zorgen. Totdat je haar beter hebt leren kennen en met haar gepraat hebt, blijft het onbegrip over deze collega.

Everything DiSC helpt om een open gesprek met elkaar aan te gaan, over wat iemand motiveert of waar iemand stress van krijgt. Een gesprek over hoe de onderlinge communicatie verder verbeterd kan worden en hoe op een effectieve manier samen door een conflict heen te komen. Niemand wil gelabeld of gelimiteerd worden door de letter combinatie van een profiel of assessment. We willen begrepen worden als persoon en niet als stereotiep of cliché.

Onthoud dat we allemaal een unieke combinatie van stijlen zijn. Dat is waarom bij Everything DiSC gebruik wordt gemaakt van een punt in de cirkel. De Everything DiSC cirkel geeft op deze manier weer naar welke kwaliteiten iemand neigt vanuit een bepaalde stijl. Het hele gekleurde vlak geeft aan wat gemakkelijk binnen iemands bereik ligt om toe te passen. Het gearceerde stuk (de schaduw in afbeelding 1) vergroot dit oppervlak.

DISC meet maar een beperkt aantal persoonlijkheidskenmerken. Het meet niet zaken zoals iemands gevoel voor humor, hoe goed je kunt omgaan met geld, loyaliteit, scholing, ethiek, etc. DISC geeft ons een beeld van onszelf, maar niet ons hele beeld. We zijn veel meer dan een paar letters.

Excuus voor slecht gedrag

Soms zien we mails waarin iemand bijvoorbeeld over een collega schrijft:” Wat een verrassing, ze is een D! Daarom is ze zo dwingend en bot.” Of een opmerking zoals: ” Je weet dat ik een S ben en niet van confrontaties houd. Kun jij even bellen?

Zoveel mogelijk jezelf zijn is natuurlijk belangrijk, maar het is geen excuus voor ongepast gedrag. Omdat je een S-stijl hebt, betekent dat nog niet dat je uitdagingen uit de weg moet gaan. Of omdat je een D-stijl hebt, betekent dat nog niet dat je niet diplomatisch of empathisch kunt zijn. Het kost misschien meer energie, maar het is wel mogelijk. Het begrijpen van jouw DISC-stijl is dan ook geen excuus om je op een verkeerde manier te gedragen of verantwoordelijkheden uit de weg gaan uit naam van jouw stijl.

DiSC kan een geweldig middel zijn om met elkaar tot waardevolle gesprekken en meer onderling begrip te komen. Everything DiSC is een instrument dat door meer dan 1 miljoen mensen gebruikt en vertrouwd wordt. Zorg ervoor dat jij een van die mensen bent, die het instrument op een goede manier gebruikt. Wil je weten hoe? Check dan onze DiSC opleiding.

Jean-Paul Stijnen