Ga naar hoofdinhoud

De drie jaar voorbij

Blog JP

Het begin van het nieuwe jaar is normaal gesproken een periode om vooruit te kijken naar hetgeen dat komen gaat. Voor ons is dit nieuwe jaar ook een moment om terug te kijken. Op 6 januari bestond Team-Focus namelijk drie jaar. Ergens heb ik eens gelezen dat de meeste startups de eerste drie jaar niet halen. Mooi dat wij dan in die andere groep zitten. Ook omdat we daar zelf voor hebben gezorgd. We hebben het tijdens onze training altijd over: “je moet het zelf doen”. Dat geldt zeker voor ondernemers, dus ook voor ons. “Practice what you preach”.

Terugblik

Waar zal ik beginnen. Op 6 januari 2015 zaten Dennis Leufkens en ik bij de notaris. Het begin van ons nieuwe avontuur dat Team-Focus zou gaan heten. De insteek was om verder te bouwen op de overblijfselen van I-vy insight. We zouden behouden wat goed was, zoals het ervaringsleren, de opleiding, de trainers, en het netwerk. Vervolgens zouden we dit aanvullen met nieuwe producten en in een nieuw jasje steken.

Over jasjes gesproken, ik zie me op de foto bij de notaris inderdaad nog in een jasje zitten. Een overblijfsel van de bankperiode. Dennis daarintegen in een gewone trui. Lekker belangrijk die kleding hoor ik je bijna denken. Nou ja, in die zin dat het goed de verschillen tussen ons tweeën symboliseert in de periode dat we met Team-Focus zijn begonnen. Dennis komt oorspronkelijk uit de zorg en ik uit het bankwezen. Gevoel, no nonsens, motor vs ratio, zakelijk, hockey. Heel verschillend, maar wel met dezelfde passie. Namelijk mensen ervan bewust maken dat ze meer kunnen dan dat ze zelf denken. Individueel en in teamverband. Ondanks de verschillen zijn we ook enorm complementair aan elkaar. Met deze ingrediënten zijn we destijds aan ons avontuur begonnen.

Wat hebben de afgelopen drie jaar dan allemaal opgeleverd? In ieder geval heel veel plezier, mooie ervaringen, nieuwe inzichten en een paar honderd trainingen. Veel mensen en teams hebben ervaren hoe het ook anders kan en hebben stappen gezet in hun ontwikkeling. We hebben veel gesprekken gevoerd met klanten, trainers en ondernemers. Ieder gesprek uniek, veel mooie verhalen en soms tenenkrommend.

Een overzicht

Even nog een paar bijzonderheden:

  • De opleiding ervaringsleren geven we ondertussen vier keer per jaar, in plaats van de twee keer waar we mee begonnen zijn. Dit betekent meer mensen die ons gedachtengoed kunnen inzetten om hun eigen leven of dat van de mensen in hun omgeving positief te beïnvloeden. De komende tijd gaan we de opleiding onder aanvoering van Per Wijnands en Peter Kops verder ontwikkelen. De gesprekken over het verder ontwikkelen van onze opleiding vinden steevast plaats bij een Chinees restaurant in Linne.
  • In samenwerking met Everything DiSC Nederland (EDN-solutions) geven we een opleiding, waarin mensen gecertificeerd DiSC trainer kunnen worden. Inka Dautzenberg is verantwoordelijk voor het verder uitbouwen van deze tak van Team-Focus.
  • We hebben een aantal mensen een werkervaringsplek gegeven om zo weer terug in de maatschappij te kunnen komen. Voor deze mensen hebben we een veilige omgeving gecreëerd, waarin ze weer tot zichzelf konden komen om van daaruit andere keuzes te maken.
  • Ondertussen hebben we een programma in Oostenrijk opgezet, “Een andere reis”, waarin we het ervaringsleren naar the next level tillen. Deze reis staat in het teken van persoonlijk leiderschap. In oktober start de eerste week.
  • De trainingen zijn voor ons ook ervaringsleren. Vaak leren wij net zo goed van de deelnemers en de groepsdynamiek tijdens de trainingen. Op basis van deze ervaringen bekijken we hoe we de trainingen verder kunnen verbeteren. Hierdoor blijven we innoveren.
  • De lezingen met Joseph Oubelkas, Martijn Dekker en Tim Leufkens waren een groot succes. Het komende jaar staan weer een aantal lezingen gepland met verschillende onderwerpen, die raken aan hetgeen wij binnen Team-Focus doen.
  • Samen met de Premium studenten van Maastricht University hebben we nieuwe tools ontwikkeld op het gebied van teams. Een scan waarmee we de effectiviteit van onze trainingen inzichtelijk kunnen maken. Evidence based en innovatief. De samenwerking met internationale topstudenten op het gebied van psychologie werkt erg inspirerend.
  • En natuurlijk onze twee zwarte Citroen Cactussen met groene TF-opdruk.

Nu

Nu, na drie jaar, zijn we gegroeid naar een organisatie van 6 medewerkers en meer dan vijftien freelancetrainers. Mensen die naadloos passen in de cultuur van ons bedrijf. Eigenwijs, ondernemend, professioneel en enthousiast. Mede dankzij deze geweldige mensen heeft Team-Focus kunnen groeien en bloeien.

Wij kijken in ieder geval met gepaste trots terug op de afgelopen drie jaar. We willen iedereen bedanken die hieraan heeft bijgedragen.

Wat de komende drie jaar op ons pad gaat komen, dat weten we nog niet. Wat het ook is, wij zijn er klaar voor. Vol vertrouwen zien we toekomst tegemoet. Gewoon omdat we geloven in onze aanpak: je moet het zelf doen.

Jean-Paul Stijnen en Dennis Leufkens