Reacties van deelnemers aan de opleiding ervaringsleren.

 In Nieuws

Afgelopen jaren hebben we heel wat mensen mogen begeleiden vanuit ervaringsleren. Hier enkele reacties.

 

Rogier van ’t Klooster, hulpverlener (voorjaar 2017)

“Veilige setting waarbinnen volop geëxperimenteerd kan worden, aandachtige observaties, oprechte interesse, zorgvuldige procesbegeleiding, mooie afwisseling tussen focus, concentratie, reflectie, ontspanning en humor”.

“Wat mij betreft een ideaal opleidingsklimaat!”

Hans Smits (senior docent Fontys) Voorjaar 2017

“Wil je meer over jezelf te weten komen als persoon / professional, volg dan deze opleiding en dompel jezelf onder in ervaringen”.

Ewout Boogaard, coach / trainer (voorjaar 2016)

De opleiding heeft mij niet alleen bewust gemaakt van enkele persoonlijke automatismen, het heeft vooral mijn rugzak als trainer-coach verrijkt.”

Lotte Greven, docente MBO (voorjaar 2016)

“Ik merkte bij mezelf wat voor effect de activiteiten op mijn gedrag hadden. Zo ook tijdens de eerste module. Ik ging zo op in het uitvoeren van de activiteiten, dat ik mezelf niet voor de gek kon houden”.

“Ervaringsleer is een natuurlijke manier van leren, je moet wel open staan om iets te willen leren. Volgend schooljaar ga ik het toepassen in een klassensituaties. In de komende maanden ga ik de activiteiten en lessen voorbereiden. Ik kijk nu al uit naar het proces wat bij de studenten gaat plaats vinden”.

Chiel Schutte, hulpverlener (voorjaar 2016)

“Wat ik me heb beseft tijdens de opleiding is dat iedere invulling of ieder oordeel ruimte wegneemt bij de ander om te kunnen leren”.

André Wouters (voorjaar 2016)

“Ik werk nu zo’n 25 jaar bij en met verschillende organisaties. Eerst 18 jaar als manager in verschillende rollen en disciplines bij een grote multinationals met veel internationaal reizen en ervaren. De laatste 10 jaar als organisatiecoach bij diverse organisaties.”.

“Ik heb in mijn carrière veel opleidingen en trainingen mogen volgen, en ervaringsleer was de meest indrukwekkende. Waarom? In iedere activiteit kom je jezelf tegen, en leer je door, met en van anderen. Zeer indrukwekkend. Het heeft mijn attitude als organisatieveranderaar en coach blijvend veranderd. Iets wat ik iedereen gun: ga het ervaren”.

Suzanne van Ras, hulpverlener (najaar 2015)

“Wat mij is bijgebleven van de eerste drie dagen van de cursus, is dat ervaringsleer een hele mooie manier is om bewust te worden van mijn eigen gedrag en mijn eigen doen en laten en wat ik dan doe in een groep”.

“De locatie vind ik een heerlijke plek, midden in een stuk natuur waar verschillende mogelijkheden zijn, grasveld, bos, beschut, onder een parachute, in de hooischuur. Heerlijk. Toch zijn er faciliteiten o.a. van warm dineren”.

“Het ervaringsleren heeft mij nieuwe inzichten geleverd in wat ik wil in mijn werk, als persoon en dat geeft mij nieuwe energie en moed om dingen op te pakken die ik voorheen voor me uit heb geschoven. Ik heb meer vertrouwen in mijn kunnen en ga actief aan de slag met mijn voornemens”.

Anoniem {L}, HR manager / trainer (cursist najaar 2015):

Ik heb al heel wat training op mijn persoonlijk proces gedaan, maar deze methodiek vind ik echt de beste tot nu toe!

Het ervaringsleren liet mij aan den lijve voelen wat een belemmerende overtuiging met me doet.
Hoe mijn hersenen mij influisteren dat ik iets niet zou kunnen, terwijl ik het prima blijk te kunnen. Ik kreeg de gedacht: ‘hoe vaak in mijn leven heb ik wel niet dingen misgelopen omdat ik dacht ze niet te kunnen?”.

Ik ga nu vaker of eerder om hulp vragen

We wilden te snel zijn. Naar een oplossing toewerken terwijl nog niet iedereen aan boord was.

Ik ga meer doen in plaats van denken!

Anoniem {N} (cursist najaar 2015):

Belangrijk voor mij is het bij mezelf blijven en als ik dit toch even vergeet, mezelf te herinneren daaraan. In die zin is het groepsproces voor mij minder belangrijk, en wel voor het eerst in mijn leven… Hiervoor ging het collectief belang voor mijn eigen belang!

Peter Gielkens, Eigenaar / Coach Gielkens Consultancy (cursist najaar 2015):

Ik vond het een hele mooie opleiding, goede faciliteiten, goede groepsgrootte en samenstelling. Hele afgestemde en passende afwisseling van oefeningen/dynamics.
Ik vond de trainers heel kundig, eerlijk en authentiek, hele goede katalysatoren!

Ik heb mogen voelen hoe er een last, een druk van mij afvalt in de groep.

Ik realiseerde me hoe belangrijk het is om binnen een groep je echt veilig, je echt vertrouwd te voelen.

Ik ben me er nadrukkelijk van bewust geworden dat binnen een team de individuele doelstellingen pas bereikt gaan worden als er echt oog is voor de teamdoelstellingen en voor het mede verwezenlijken van de individuele doelstellingen van de teamleden.

Ik heb het gevoel gekregen dat van elke groep mensen een team te smeden is.

Ik haal er heel wat dingen uit voor mij persoonlijk en zie met name de potentie voor bewuste zelfsturing voor zowel individu, team als organisatie.

Graag wil ik zowel voor mezelf als voor afzonderlijke relaties, groepen en organisaties nog nadrukkelijker bedreven raken in de schone kunst van zelfsturing resp ervaringsleren (theorie en praktijk). Hoe ik mezelf en anderen daar echt in kan begeleiden, het echt zelf te mogen..…..ervaren!

Jeroen Gelissen, Groepsopvoeder (cursist najaar 2015):

Ik heb ervaren hoe krachtig ervaringsleer methodiek kan zijn. Ik blik terug op plezierige, intensieve en leerzame dagen.

Het is onmogelijk om jezelf buiten of op afstand van het (leer-) proces te plaatsen. Je bent en blijft onderdeel. Een leerzame ervaring en moment van bewustwording.

Iris Willems, Zorghulpverlener / Begeleider bij Artidé Epen (cursist najaar 2015):

Wat mij het meeste bij is gebleven is wat je in zo’n korte tijd allemaal kunt ervaren aan de hand van deze methodiek

Ook had ik niet verwacht om zoveel persoonlijke inzichten te krijgen.

Weer of geen weer, het doet echt goed!

Onvergetelijke dagen volop momenten van groei, zowel groepsgewijs als individueel!


Martin van Leeuwen, Coördinator Vakbekwaamheid, Officier van Dienst bij Veiligheidsregio Haaglanden (cursist najaar 2015):

Wat mooi was om te zien is, hoe er binnen een korte periode een veilige omgeving ontstond!

Suzanne de Kok, HR (voorjaar 2017)

“Met een grote glimlach op mijn gezicht denk ik terug aan de drie modules van de Basisopleiding van Team-Focus de afgelopen maanden. Niet dat het alleen maar lachen was, integendeel… Met name module 1 & 2 hebben mij veel waardevolle inzichten over mezelf gebracht. Grenzen durven verkennen, nee durven zeggen, loslaten en verder gaan, vertrouwen in mezelf, minder oordelen; ik noem er een aantal. Dat is wat je eruit kunt halen, maar natuurlijk alleen als jij dat wilt.
In module 3 mag je zelf ervaren hoe het is om het ervaringsleren te faciliteren. Ook weer een erg leerzame en waardevolle ervaring. Dat smaakt voor mij naar meer!
Drie keer drie volle dagen en avonden buiten, in een prachtige omgeving. Soms in de zon, soms in de stromende regen. Maar ook dat hoorde erbij en maakte de ervaring rijker.
Peter en Pèr heb ik leren kennen als twee heel prettige, kundige begeleiders. Prachtig hoe zij ons tijdens de dagen faciliteerden zonder oordeel en met zoveel rust”.

Carlien Rouschop, Regiomanager (najaar 2016)

“De opleiding ervaringsleer was heerlijk. Anders dan anders. Een spiegel naar mezelf en een opstap naar een andere manier van kijken en werken. Per en Peter is een authentiek trainersduo dat je op scherp zet en je door hun input en wisselwerking verder brengt. Deze opleiding vraagt inzet, geduld en vertrouwen om in de laatste module te ervaren waar het je toe brengt. Dat gaat alle dagen gepaard met veel plezier en inzicht. Saai wordt het niet; er is voortdurend uitdaging, afwisseling en dynamiek. Daarnaast breng je de dagen buiten door, wat ik echt fijn vond. Dank jullie wel! Carlien”.

Recent Posts
Contact

Als je ons via het telefoon niet kunt bereiken, stuur dan gerust een mailtje! We zullen zo snel mogelijk reageren.

Start typing and press Enter to search