Ga naar hoofdinhoud

Je moet het zelf doen

Blog JP

We leven in onzekere tijden. Dagelijks worden we geconfronteerd met berichten over sociale onrust en veranderingen in de wereld. Zelfs iets simpels als het scrollen door Twitter en Facebook berichten kan soms stressvol zijn, door de nadruk op alles wat er fout is en gaat. Los van het feit of het echt of “fake” nieuws is. Ook de voortdurende reorganisaties binnen bedrijven zorgen voor veel onrust bij medewerkers. Met deze onzekerheid komt een gevoel van angst.

Het leven in een voortdurende staat van angst is zinloos. Als je toegeeft aan angsten en onzekerheden, dan verlies je de controle over je emoties en je leven. Dit kan leiden tot het handelen naar aannames, smoesjes en anderen de schuld geven. Het gevolg is dat je blijft wachten totdat uiteindelijk iemand anders het probleem voor jou oplost. Zoals bijvoorbeeld je manager, de overheid, de organisatie of een collega.

Als je een stap terugzet en kijkt naar angst, dan zie je dat het niet meer is dan piekeren over hoe externe factoren je leven zouden kunnen beïnvloeden. Dus in plaats van dat je deze factoren jouw leven laat bepalen, kun je je ook realiseren dat je zelf in controle bent. Je hebt niet altijd controle over wat er in de wereld gebeurt, maar wel over hoe je erop reageert. Wat er ook gebeurt, welke tegenslagen je ook tegenkomt, je hebt altijd de keuze om zelf te bepalen hoe je met de situatie omgaat. Ons gedrag is namelijk afhankelijk van onze beslissingen, niet van onze omstandigheden.

Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen leven.

Dit is het grote verschil tussen mensen die in onzekere tijden angstig blijven en de mensen die dan juist tot bloei komen. Denk er maar eens over na. Wat is het verschil tussen iemand die onzekerheid als een uitdaging ziet versus iemand die onzekerheid als een obstakel ziet? Door onzekerheid te zien als een uitdaging, blijf je meer denken in mogelijkheden en blijf je kijken welke mogelijkheden er zijn. Als je daarnaast focust op wat je wel kunt beïnvloeden in plaats van op de zaken waar je niets aan kunt veranderen, dan ben je op de goede weg.

Dus neem initiatief, ben eerlijk naar jezelf denk in mogelijkheden en maak een keuze. Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen leven. Met onze opleiding kunnen we je hiermee helpen. Maar je moet het zelf doen. #jemoethetzelfdoen

Jean-Paul Stijnen