Basisopleiding Ervaringsleren

Lopen leer je door te lopen. Schrijven leer je door te schrijven. Er zijn tal van voorbeelden waarbij je leert door te doen. Ervaringen brengen ontwikkeling en groei, vooral als je je bewust bent van jezelf tijdens die ervaringen. Bij ervaringsleren gaat het niet direct om wát je doet, maar om wat je ervan leert terwijl je doet. Je gaat jouw rol ontdekken (en verbeteren) in de dingen die gebeuren. De ervaringen uit je dagelijks leven in werk en privé en de ervaringen tijdens deze opleiding zelf, zijn het leermateriaal.

Samen met en van elkaar leren door te dóen. Volgens dat principe neemt Team-Focus individuen en groepen mee in een dynamisch leertraject. Tijdens diverse opdrachten binnen en buiten, zullen ervaringen, observaties en vragen van de begeleiders je meer vertellen over jezelf, je gedrag in een groep of als individu, de mate van verantwoordelijkheid die je neemt en hoe je groepsprocessen kunt lezen en beïnvloeden. Team-Focus faciliteert een veilige maar prikkelende leeromgeving, staat naast je en begeleidt.

Doel van de opleiding

Inzichten in gedrag en attitude leveren concrete handvatten om aan de slag te gaan met je persoonlijke ontwikkeling. Een enorm cadeau voor jezelf, waar je de rest van je leven plezier van kunt hebben. Daarnaast krijg je een stevige basis om als trainer Ervaringsleren aan de slag te kunnen gaan. Want ook daarvoor is deze opleiding geschikt.

Alles bij elkaar een opleiding en ervaring om nooit te vergeten. Kom uit je comfortzone en ga met ons aan de slag. Gewoon dóen.

Wat levert het op aan persoonlijke ontwikkeling?

 • inzicht in jouw rol in de groep: gedrag, beslissingen, acties en overtuigingen
 • bewustwording van je eigen attitude
 • keuzes maken
 • leren zien van eigen kwaliteiten en kwaliteiten van andere mensen
 • leren denken in mogelijkheden in plaats van in problemen
 • grenzen aangeven
 • opkomen voor jezelf
 • vergroten van je comfortzone

Wat levert het op aan professionele ontwikkeling?

 • tientallen werkvormen die direct toepasbaar zijn in de eigen werkomgeving of praktijk
 • een andere methode om teams en individuen in beweging te zetten
 • observeren, luisteren en doorvragen
 • de kracht van de groep achterhalen en daarmee werken
 • toepassen en hanteren van groepsdynamica
 • tools om meer uit bestaande kennis en vaardigheden bij de deelnemers te halen
 • (ook voor beginnende trainers) een sterke basis waarop je verder kunt bouwen

Opzet

Alle drie de modules vinden plaats op onze trainingslocatie Buitenplaats Vaeshartelt in Maastricht. De opleiding duurt in totaal 9 dagen. Elke module bestaat uit drie dagen, waarbij steeds de eerste twee dagen van 9.00 tot 21.00 uur duren en de laatste dag van elke module steeds van 9.00 tot 17.00 uur. Het is geheel verzorgd, inclusief koffie, thee, water, fruit, lunch en diner (geen diner op de kortere dagen 3, 6 en 9).

Tijdens de opleiding worden actieve werkvormen afgewisseld met theorie, thuiswerkopdrachten en zelfreflectie-opdrachten.

Module 1: de basis

De eerste drie dagen staan in het teken van: zelf ervaren, zelf deelnemer zijn, samen met de andere deelnemers een team vormen, zelf jouw ‘stretch zone’ ontdekken. Durf je uit je comfortzone te komen, durf je je verantwoordelijkheid te nemen? Kortom, met een groep mensen de diepte in op het gebied van gedrag, attitude en activiteiten.

Module 2: de verdieping

Op dag 4 tot en met 6 ben je nog steeds onderdeel van hetzelfde team en doe je nog meer ervaringen op in de opdrachten die je krijgt aangereikt. Maar je krijgt ook een kijkje in de keuken van de trainers. De theorie achter het ervaringsleren wordt besproken aan de hand van de opdrachten. Uiteraard is er nog steeds ruimte voor het groepsproces en je individuele proces. Verder wordt er ook naar toegewerkt dat je de laatste drie dagen van de opleiding zelf aan de slag kunt.

Module 3: de praktijk

De laatste drie dagen komt iedere deelnemer aan de beurt om als trainer aan de slag te gaan. Ervaren hoe het is om voor de groep te staan, om de opdrachten uit te leggen en om na te bespreken wat er gebeurd is. Na afloop krijg je uitgebreide feedback over jouw rol als trainer.

Module Cyclus 2 2021 Cyclus 4 2021
(1) Basis 1-2-3 april 14-15-16 oktober
(2) Verdieping 20-21-22 mei 11-12-13 november
(3) Praktijk 15-16-17 juli

24 september integratie

16-17-18 december

integratie februari 2022

Leren door te doen

De kosten van de opleiding zijn €2950,= (excl. BTW)

Quotes van deelnemers

“Leren van en met elkaar in een groep door te doen, dat is ervaringsleren. Ervaringsleren laat je ondervinden wat belemmerende overtuigingen met je doen. Vaak zijn het deze overtuigingen die ervoor zorgen dat je in je comfortzone blijft en daardoor niet de keuzes maakt die je graag zou willen maken.”

“Het ervaringsleren liet mij aan den lijve voelen wat een belemmerende overtuiging met me doet. Hoe mijn hersenen mij influisteren dat ik iets niet zou kunnen, terwijl ik het prima blijk te kunnen. Ik kreeg de gedachte: “Hoe vaak in mijn leven heb ik dingen misgelopen, omdat ik dacht ze niet te kunnen?”

“Het waren lange, intensieve dagen. Deze dagen zijn door de begeleiders vanaf een afstand (be)geleid, waardoor jezelf als persoon heel veel te weten kwam hoe jezelf in een groep staat en hoe een groep op bepaalde vragen/opdrachten reageert. Ook zeer kenmerkend was dat de begeleiders niet het resultaat, maar het proces om tot een beslissing/actie te komen naderhand bespraken en samen met de gehele groep evalueerden. Eenieder kon voor zichzelf conclusies trekken over zijn rol, gedragingen, beslissingen en acties.”

“Wat mij is bijgebleven van de eerste drie dagen van de cursus, is dat ervaringsleren een hele mooie manier is om bewust te worden van mijn eigen gedrag en mijn eigen doen en laten en wat ik dan doe in een groep.”

Start typing and press Enter to search