Waarom sommige mensen hun fouten toegeven
Waarom sommige mensen hun fouten toegeven
Blog JP
Vertrouwen kan vluchtig zijn. Hoe vaak zie je niet dat een team jarenlang aan vertrouwen bouwt, om het vervolgens door een foute actie van een teamlid in minuten in rook op te zien gaan. Met het vertrouwen verdwijnt ook de openheid en vervolgens de samenwerking.
Nu maken we allemaal van tijd tot tijd fouten. We zijn ook maar mensen. Dat er fouten gemaakt worden is op zich niet zo erg. Wat veel belangrijker is, is de manier waarop je met die fouten omgaat. Uiteindelijk bepaalt dat wat er binnen een team gebeurd met het vertrouwen.
In plaats van je fouten goed te praten, te ontkennen of zelfs iemand anders de schuld te geven, zou je ervoor kunnen kiezen om je kwetsbaar op te stellen. Toegeven van je fout en zeggen dat je het hebt verknald is een begin. Dit klinkt voor sommige mensen misschien eenvoudig, maar voor veel mensen is dit nog steeds heel erg moeilijk. Wat dat namelijk van je vraagt is om je eigen ego opzij te zetten. Het niveau van vertrouwen binnen een team groeit enorm als teamleden hiertoe in staat zijn. Als teamgenoten het teambelang voor het eigen belang laten gaan.
In de kern draait het erom of je als mens bereid bent om je trots en angsten los te laten en gewoon jezelf te zijn, met fouten en alles. Alhoewel dit in het begin bedreigend kan voelen, levert het een bevrijding op. Vooral als je er klaar mee bent om iedere keer na te moeten denken over je acties. En het is zeker bevrijdend als je genoeg hebt van alle politieke spelletjes binnen het team.
Binnen goed presterende teams verspillen mensen daarom geen tijd en energie om zich voor te doen als iemand anders. Iedereen binnen een goed functionerend team, weet dat niemand zijn mindere kanten zal verbergen. Dit draagt bij aan een diep gevoel van vertrouwen. Zo creëren deze teams een sterk fundament voor openheid, samenwerking en het gezamenlijk behalen van resultaten.
JP