Ga naar hoofdinhoud

Hoe trainen ook anders kan

Blog JP

Dennis en ik hebben in onze carrière als werknemers heel wat trainingen mogen volgen. Bij veel trainingen hebben we de ervaring gehad dat we er weinig mee konden in de praktijk. Waarom? Omdat het vaak het verhaal van de trainer was en niet dat van de deelnemers.

De trainer voor de groep stond zijn eigen mening te delen en vertelde wat we in een bepaalde situatie moesten doen. Heel veel vertellen door de trainer en als deelnemer veel luisteren. Het werd daardoor niks van onszelf en het bleef zijn verhaal. Met menig trainer is daar een respectvolle discussies over gevoerd. Ze konden niet uitleggen waarom ze het op deze manier aanpakten. Het antwoord was vaak: “ Zo zien wij het als bureau.” Of “ Uit de theorie blijkt dat dit werkt.”

Wij zijn van mening dat deze aanpak niet werkt.

Naar aanleiding van al die trainingen zijn we erover gaan nadenken en hebben voor onszelf besloten dat het ook anders moet kunnen: Niets ervan vinden. Niets opleggen en “egoloos” als trainer voor de groep staan. Alleen maar de leerervaring van de deelnemers faciliteren.

In alle jaren dat we nu training geven op basis van het ervaringsleren hebben we van veel mensen gehoord hoe ze onze aanpak ervaren. Deelnemers vinden het mooi dat we er niets van vinden en dat ze zelf in de lead zijn om uit de training te halen wat van toepassing is op hun eigen situaties. Dat ze zelf kunnen kiezen wat belangrijk voor hun is en ook zelf bepalen wat ze met de inzichten gaan doen. Kortom het is de keuze van de deelnemer om er iets of niets mee te doen. Zonder dat wij als trainer daar iets van vinden en iets opleggen.

Onze visie: geef mensen het inzicht dat ze zelf de keuze hebben. Dat ze een situatie niet altijd kunnen kiezen, maar dat ze wel altijd de keuze hebben hoe ze met een situatie omgaan. Geef hun vervolgens de tijd om over de situatie na te denken er iets van te vinden. Dan staan ze er ook achter en maken ze keuzes op basis van hetgeen ze zelf hebben ervaren en waar ze zelf mee aan de slag zijn gegaan. Het duurt dan wel iets langer, maar het resultaat bij de deelnemers is meer eigenaarschap en meer eigen verantwoordelijkheid. Het begint in ieder geval altijd met een keuze. Your Choice!

Wil je ook als trainer of als coach leren trainen op basis van onze visie. Ga dan naar de pagina van onze opleiding en maak een keuze.

JP en Dennis Leufkens