Het genot van een Growth Mindset
Ik heb weer eens wat ervaringen opgeschreven over dingen die we tegen komen in onze trainingen, die ik graag met jullie wil delen. Deze keer gaat het over de Mindset in teams. Wat zijn de verschillen tussen een Growth Mindset en een Fixed Mindset en wat is het voordeel van een Growth Mindset binnen teams. In dit artikel kun je er meer over lezen.
Blog JP
Hoe meer ik werk met professionals, leiders en teams , hoe meer ik zie wat een verschil de mindset maakt. En ik ben er achter gekomen dat een persoon, of een team, waar een Growth Mindset heerst, gewoon heerlijk is om mee samen te werken. Dit geldt voor de mensen en de teams in organisaties en de hockeyteams die ik heb begeleid.
De Growth Mindset wordt door prof. Carol Dweck gedefinieerd als de mindset waarbij mensen leren van fouten, waarbij ze zich blijven inspannen en waarbij uitdagingen worden gezien als een manier om te leren. Als iets niet lukt, gewoon nog een keer proberen en kijken hoe het anders en beter kan. Dit in tegenstelling tot Fixed Mindset. Bij de Fixed Mindset zijn mensen ervan overtuigd dat eigenschappen zoals intelligentie en atletisch vermogen aangeboren en niet ontwikkelbaar zijn. Waardoor er bij deze mensen voortdurend een druk is om zichzelf keer op keer te bewijzen en fouten maken wordt daarbij niet getolereerd. Prestaties worden gezien als de directe meetlat van de competenties en de eigenwaarden.
In teams waar de Growth Mindset dominant is, zie ik dat er meer gediscussieerd wordt over hoe, wat voor- en nadelen zijn en wat de gewenste uitkomst is. Hierdoor groeit de psychologische veiligheid en de openheid in het team en uiteindelijk de prestaties. In teams met meer Fixed Mindset wordt gediscussieerd over wat goed en fout is en zwijgen meer mensen. Teamleden proberen fouten te verbergen, wat ten koste gaat van de openheid en het vertrouwen.
Bij het sporten zie ik spelers met een Growth Mindset openstaan om te leren van feedback. Aanwijzingen over de techniek of tactiek worden meteen uitgeprobeerd. Ze staan regelmatig stil bij hun eigen ontwikkeling en manieren om zichzelf te ontplooien. Het gevolg is dat ik deze spelers in een jaar enorm zie groeien. Aan de andere kant ligt het bij mensen met een fixed mindset aan de pass van de medespelers, de tactiek, de trainer of het hele team als het niet lukt. Kortom aan iedereen behalve aan hun zelf. Het gevolg is dat deze spelers blijven steken in hun ontwikkeling en soms hun heil elders zoeken.
Ook wetenschappelijk onderzoek stelt dat individuen met een Growth Mindset meer tijd investeren in trainingen en ontwikkeling. Bovendien zorgt deze mindset ervoor dat mensen langer doorzetten en meer veerkracht tonen bij tegenslag (Kramaley en Wishart, 2020).
Het goede nieuws is dat een Growth Mindset ontwikkelbaar is. Tijdens je coaching of trainingen, het samenwerken met teams of door de manier waarop je leiding geeft, kun je mensen in jouw omgeving op een positieve manier beïnvloeden en stimuleren om een Growth Mindset te ontwikkelen. Het begint bij mensen bewustmaken dat er verschillende mindsets zijn en wat het effect daarvan is op hunzelf en de omgeving. De Mindset kaart kan daarbij helpen. Aan de hand van de Mindset kaart kun je met collega’s of teamleden het gesprek aangaan en open vragen stellen over ze hun Mindset ervaren. Hoe ze met uitdagingen, hindernissen, kritiek en succes van andere omgaan. De Mindset staat niet vast, zolang je openstaat voor groei en verandering.
En als je er wat meer hulp bij nodigt hebt of er meer vanaf wilt weten hoe je de Growth Mindset kunt ontwikkelen bij individuen en teams, kijk dan eens bij onze opleiding persoonlijk leiderschap. Uiteindelijk is de keuze zoals altijd aan jou of je wel of niet iets nieuws wilt leren.
JP