Ga naar hoofdinhoud

Challenge by Choice – Do one thing a day that scares you!

Blog JP

Binnen de trainingen van Team-Focus maken we altijd gebruik van het Waardecontract. In dit Waardecontract staat onder andere de term Challenge by Choice. Hiermee wordt vaak bedoeld dat je de opdracht moet uitvoeren op een manier die bij jou past. Maar er zit meer in. Ik denk dat Challenge by Choice ook doelt op het verlaten van wat je doet, voor iets wat je normaal niet doet. Oftewel het verleggen van jouw comfortzone.

Soms denken we binnen onze branche (teambuilding en teamontwikkeling), dat door ziplining, backpacken, high-ropes, etc., we onze eigen comfortzone als trainer oprekken. Maar als je doet wat je altijd doet, dan is dat niet het verleggen van jouw comfortzone. Stel je een persoon voor uit de stad die doodsbang is voor insecten, vuil, het buiten zijn tijdens de cursus – dat is buiten de comfort zone. Stel je een kind voor dat is opgegroeid in de stad dat opeens gaat kanoën, dat is buiten de comfortzone. Stel je voor dat je als facilitator, opeens een power point presentatie moet geven over budgettaire behoeften van jouw afdeling, zonder ervaringsgerichte spelletjes, geen materialen alleen jij in een pak en stropdas, voor een hele groep mannen en vrouwen. Voor veel trainers in de Teambuilding branche is dit buiten de comfortzone.

Ik moedig daarom de trainers in ons veld aan “To walk the talk”. In plaats van hoger klimmen op de klimwand, ga bijvoorbeeld terug naar de schoolbanken en neem een cursus in Boekhouden. Zoek iets dat je nooit, maar dan ook nooit zou doen (net als de man die dacht dat hij nooit zou genieten van twee dagen kanoën en het eten van gedroogde maaltijden) en maak het voor jezelf als trainer ongemakkelijk. Alleen dan kun je echt spreken over het oprekken van de comfortzone. En begrijp je nog beter wat de deelnemers aan jouw trainingen doormaken.

Ook binnen Team-Focus komen we regelmatig buiten onze comfortzone. We zijn nu bijvoorbeeld hard bezig met het opzetten van ons bedrijf. Hierbij komen dagelijks zaken op ons pad die volledig nieuw voor ons zijn en buiten onze comfortzone liggen. Dennis die vanuit loondienst opeens ondernemer wordt en ik ben vanuit het bankwezen trainer en ondernemer geworden. Buiten onze comfortzone op verschillende gebieden en we genieten er iedere dag van. Doe, ervaar en leer!

Jean-Paul Stijnen

Team-Focus