Ga naar hoofdinhoud

Ervaring van een deelnemer aan het teamtraject

Blog Dennis


Ervaringen Team MKB Rabobank Parkstad met het teamtraject van Team Focus.

Begin dit jaar is het team MKB samengesteld in een nieuwe setting. Jong, oud, veel ervaring, weinig ervaring, andere teams, noem maar op. Met andere woorden; Tijd voor een koers waarin nieuwe waarden en normen de basis vormen voor de toekomst. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel dé uitdaging om elkaar beter te leren kennen, openheid te geven, transparantie te leveren naar elkaar toe en eerlijk zijn naar jezelf.

Sessie 1:Tijdens de 1e sessie hebben we met zijn allen het waardecontract getekend, samenwerken en vertrouwd voelen in het team. Discussies gevoerd en frustraties, irritaties besproken met elkaar. Met een voldoende gevoel naar huis en nadien besproken in het team.

Sessie 2: We gaan de diepte in. Een tegenvaller, want we zitten niet op dezelfde lijn. Middels de DISC training gaan we meer naar onze innerlijke kracht kijken. Wie ben ik, wie is mijn collega en waarom reageren we zo op elkaar. We hebben “huiswerk” en gaan weer naar huis. Dit keer met een minder gevoel. Op ons werk gaan we in gesprek met elkaar en zien we tot onze verbazing dat we nog niet The five Behaviors of a Cohesive Team op eenzelfde manier uitdragen, sterker nog verschillen zien van het individu en het team. Diepgang in de gesprekken lijden ertoe dat we ergernissen, irritaties en elkaars gedragingen bloot leggen met als doel; vertrouwen/openheid, betrokkenheid te creëren.

Sessie3: We gaan met elkaar aan de slag; waar sta ik, wat is mijn wens en hoe kunnen we van elkaar leren. Het blijkt dat we onbewust van elkaar veel gemeengoed hebben en dat we het gezamenlijke doel (het waardecontract) nastreven. Er wordt positieve feedback gegeven en we zien tot onze verbazing dat we meer naar elkaar toe zijn gegroeid. We merken dit ook op de werkvloer waar verantwoordelijkheid steeds meer en meer terrein wint. Met andere woorden we boeken resultaten en dat voelt goed. Iedereen is na sessie 3 ook met een goed en positief gevoel naar huis gegaan.

Het team waarmee we zijn gestart heeft zelf nieuwe waarden en normen gecreëerd en staat sterker als groep. Nu is het de kunst om dit vast te houden en zoals ik dit nu beleef binnen de groep, zien we dagelijks stappen. Op positieve wijze worden discussies gevoerd, collega’s voelen zich (weer) bij het team horen en we corrigeren elkaar op gedragingen.

Team Focus, dank voor jullie expertise en sturing.

John Janssen

Rabobank Parkstad