Ga naar hoofdinhoud

Houding als basis van verandering

Masteropleiding Jeugd en Gezin (SKJ Ervaringsleren)

Laat het proces er zijn

Stel je voor: jij kan het proces van de jeugdige, het gezin of de groep lezen. Je zet activiteiten in om worstelingen duidelijk te maken. De jeugdige en het gezin gaan zelf experimenteren met ander gedrag in een veilige omgeving. Zo laat je de jeugdige de problemen zelf aanpakken. Daarmee heb je de kern van Ervaringsleer te pakken en de basis van de Masteropleiding Jeugd en Gezin (SKJ).

Met de Masteropleiding Jeugd en Gezin (SKJ) leer je de eigen kracht te laten zien. Je laat beheersmatig begeleiden links liggen en laat juist ruimte voor het proces. Omdat je snapt wat er gebeurt en weet waar jullie samen als behandelaar en jeugdige naartoe willen, ben je niet meer bang voor het proces.

Sterker nog: je maakt zelfs bewust gebruik van dat proces en je creëert uit iedere situatie leermomenten. Daar waar nodig ondersteun je, maar de jeugdige staat centraal.

Echte verandering? Dat begint bij de jeugdige

Je leert lopen door te lopen en fietsen door te fietsen. Met andere woorden: je leert door te doen en door lering te trekken uit directe ervaring. De agogische methode Ervaringsleer levert zowel op individueel als groepsniveau groei en ontwikkeling. Voor de jeugdige en zijn of haar systeem en voor jezelf. De basis is het bewustzijn van je eigen houding en gedrag en weten dat je altijd een keuze hebt.


Duur: 10 dagen in 5 maanden
Kosten: €2950,00
Aantal deelnemers: maximaal 12
Soort: SKJ-opleiding

Inschrijven

Duur: 10 dagen in 5 maanden
Kosten: €2950,00
Aantal deelnemers: maximaal 12
Soort: SKJ-opleiding

Inschrijven
Overzicht

Masteropleiding Jeugd en Gezin (SKJ) iets voor jou?

Ben jij sociotherapeut, social worker, groepsleider, leraar of andere professional die met kinderen, jongeren en hun gezinnen werkt? Individueel of in groepsverband? En ben jij toe aan een opleiding waarmee je blijvend groeit? Dan is de Masteropleiding Jeugd en Gezin (SKJ) echt iets voor jou. Je krijgt een nieuwe bewustwording in je handelen als groepsleider. Daarnaast krijg je een impuls in het lezen en begeleiden van groepen kinderen en jongeren vanuit het proces.

Dit levert het je op

De Masteropleiding Jeugd en Gezin is SKJ geaccrediteerd. Aan het einde van het traject krijg je 117 registerpunten.

Dit levert het je op aan persoonlijke ontwikkeling

  • Bewustwording in je eigen handelen als groepsleider.
  • Blijvende groei door Ervaringsleer.
  • Het vertrouwen om los te laten en het proces te laten zijn.

Dit levert het je op aan professionele ontwikkeling

  • Ondersteuning bij regievoering: op welke manier laat of leg je de regie bij de jeugdige en het gezin? En hoe leer je de jeugdige en het gezin, via Ervaringsleren, om zelf regie te nemen?
  • De samenwerking met de jeugdige en diens gezin versterken: het bouwen en onderhouden van een relatie die gebaseerd is op wederzijds vertrouwen en respect. Een relatie waarin je kunt samenwerken vanuit de gedachte dat jij als professional altijd een tijdelijke rol hebt.
  • Het netwerk goed leren gebruiken: actief met de jeugdige en zijn gezin op zoek gaan naar het netwerk.
  • Interdisciplinair samenwerken: met en rond de jeugdige en het gezin/netwerk samenwerken en de samenwerking met collega professionals en -organisaties versterken.
  • Regie kunnen overnemen: leer om de jeugdige en zijn gezin zodanig te begeleiden en groeimogelijkheden te faciliteren dat de cliënt steeds meer eigen regie gaat nemen. Weet wanneer je de regie deels en tijdelijk overneemt en wanneer juist niet.
Programma

Opzet Masteropleiding Jeugd en Gezin (SKJ)

De Masteropleiding Jeugd en Gezin (SKJ) bestaat uit vier modules en wordt gegeven op de trainingslocatie van Team-Focus bij Buitenplaats Vaeshartelt in Maastricht. Tijdens de opleiding worden actieve werkvormen en reflectie afgewisseld met theorie, thuiswerkopdrachten en zelfreflectie-opdrachten.

In totaal duurt de opleiding tien dagen, verspreid over een paar maanden. De eerste twee dagen duren van 09.00 tot 21.00 uur en de overige dagen duren van 09.00 tot 17.00 uur. Voor koffie, thee, water, fruit en lunch wordt gezorgd. Op dag 1 en 2 krijg je ook diner.

Wat komt er aan bod in de Masteropleiding Jeugd en Gezin (SKJ)?

Module 1: de basis (drie dagen)

Het begint bij jou! In deze eerste module van de Masteropleiding Jeugd en Gezin (SKJ) sta jij als professional centraal. Je leert jezelf door en door kennen. Dat doe je door zelf te ervaren, zelf deelnemer te zijn.

Als jij jezelf goed kent en je bewust bent van je eigen houding en gedrag, kun je kijken naar een ander. Vragen die aan bod kunnen komen zijn: wat is jouw attitude? Welke rol neem jij als het gaat om je eigen handelen? Denk jij in mogelijkheden of in problemen? Wat zijn jouw overtuigingen? Ken jij je eigen kwaliteiten en beperkingen?

Module 2: de verdieping (drie dagen)

Waarom doen we de dingen zoals we ze doen? Wat zijn de fases in groepsdynamica? Wat zijn observeren, luisteren en doorvragen nu écht? Hoe ontstaat bij de ander bewustwording van het gedrag? Van zijn of haar attitude?

Je werkt in module 2 aan het gericht toepassen van Ervaringsleer als jeugd- en gezinsprofessional. Ook kom je door opdrachten meer te weten over de theorie en het gedachtegoed achter Ervaringsleer en werk je aan de verdieping van persoonlijke doelen. Van beheersen naar begeleiden door te doen! Door te doen ga je nog verder de verdieping in, zowel met je individuele ontwikkeling als onderdeel van de groep.

Module 3: de praktijk (twee dagen)

Uiteindelijk ga je actief toepassen wat je hebt geleerd, vooral door te doen. Ervaar hoe het is om voor de groep te staan, om werkvormen toe te passen en ontdek welke interventie er nodig is in een bepaalde situatie. Observeer, luister en vraag door. Alles in module drie staat in het teken van de situaties die er straks ook daadwerkelijk zijn.

Module 4: de integratie (een dag)

In de tussentijd ga je aan de slag met het maken van filmpjes. In module vier bekijken en bespreken we aan de hand van die beelden de praktijkvoorbeelden.

Data

Startdata:

Bij Team-Focus werken we met verschillende cycli per jaar. Bekijk hieronder de beschikbare cycli en de bijbehorende opleidingsdata.

C2 (VOL)

Data:
Module 1 Basismodule 1 t/m 3 april 2021
Module 2 Verdiepingsmodule 20 t/m 22 mei 2021
Module 3 Praktijkmodule 15 t/m 17 juli 2021
Module 4 Integratiemodule 24 september 2021

C4

Data:
Module 1 Basismodule 14 t/m 16 oktober 2021
Module 2 Verdiepingsmodule 11 t/m 13 november 2021
Module 3 Praktijkmodule 16 t/m 18 december 2021
Module 4 Integratiemodule 4 februari 2022

Tijden:

Voor alle cycli gelden de volgende tijden:

Tijdstippen Module 1:
Dag 1 09.00 – 21.00 uur
Dag 2 09.00 – 21.00 uur
Dag 3 09.00 – 17.00 uur

Tijdstippen Module 2 t/m 4:
Dag 1 09.00 – 17.00 uur
Dag 2 09.00 – 17.00 uur
Dag 3 09.00 – 17.00 uur

Ik wil me inschrijven

Ervaringen

Masteropleiding Jeugd en Gezin (SKJ) iets voor jou?

Ben jij sociotherapeut, social worker, groepsleider, leraar of andere professional die met kinderen, jongeren en hun gezinnen werkt? Individueel of in groepsverband? En ben jij toe aan een opleiding waarmee je blijvend groeit? Dan is de Masteropleiding Jeugd en Gezin (SKJ) echt iets voor jou. Je krijgt een nieuwe bewustwording in je handelen als groepsleider. Daarnaast krijg je een impuls in het lezen en begeleiden van groepen kinderen en jongeren vanuit het proces.

Dit levert het je op

De Masteropleiding Jeugd en Gezin is SKJ geaccrediteerd. Aan het einde van het traject krijg je 117 registerpunten.

Dit levert het je op aan persoonlijke ontwikkeling

  • Bewustwording in je eigen handelen als groepsleider.
  • Blijvende groei door Ervaringsleer.
  • Het vertrouwen om los te laten en het proces te laten zijn.

Dit levert het je op aan professionele ontwikkeling

  • Ondersteuning bij regievoering: op welke manier laat of leg je de regie bij de jeugdige en het gezin? En hoe leer je de jeugdige en het gezin, via Ervaringsleren, om zelf regie te nemen?
  • De samenwerking met de jeugdige en diens gezin versterken: het bouwen en onderhouden van een relatie die gebaseerd is op wederzijds vertrouwen en respect. Een relatie waarin je kunt samenwerken vanuit de gedachte dat jij als professional altijd een tijdelijke rol hebt.
  • Het netwerk goed leren gebruiken: actief met de jeugdige en zijn gezin op zoek gaan naar het netwerk.
  • Interdisciplinair samenwerken: met en rond de jeugdige en het gezin/netwerk samenwerken en de samenwerking met collega professionals en -organisaties versterken.
  • Regie kunnen overnemen: leer om de jeugdige en zijn gezin zodanig te begeleiden en groeimogelijkheden te faciliteren dat de cliënt steeds meer eigen regie gaat nemen. Weet wanneer je de regie deels en tijdelijk overneemt en wanneer juist niet.

Opzet Masteropleiding Jeugd en Gezin (SKJ)

De Masteropleiding Jeugd en Gezin (SKJ) bestaat uit vier modules en wordt gegeven op de trainingslocatie van Team-Focus bij Buitenplaats Vaeshartelt in Maastricht. Tijdens de opleiding worden actieve werkvormen en reflectie afgewisseld met theorie, thuiswerkopdrachten en zelfreflectie-opdrachten.

In totaal duurt de opleiding tien dagen, verspreid over een paar maanden. De eerste twee dagen duren van 09.00 tot 21.00 uur en de overige dagen duren van 09.00 tot 17.00 uur. Voor koffie, thee, water, fruit en lunch wordt gezorgd. Op dag 1 en 2 krijg je ook diner.

Wat komt er aan bod in de Masteropleiding Jeugd en Gezin (SKJ)?

Module 1: de basis (drie dagen)

Het begint bij jou! In deze eerste module van de Masteropleiding Jeugd en Gezin (SKJ) sta jij als professional centraal. Je leert jezelf door en door kennen. Dat doe je door zelf te ervaren, zelf deelnemer te zijn.

Als jij jezelf goed kent en je bewust bent van je eigen houding en gedrag, kun je kijken naar een ander. Vragen die aan bod kunnen komen zijn: wat is jouw attitude? Welke rol neem jij als het gaat om je eigen handelen? Denk jij in mogelijkheden of in problemen? Wat zijn jouw overtuigingen? Ken jij je eigen kwaliteiten en beperkingen?

Module 2: de verdieping (drie dagen)

Waarom doen we de dingen zoals we ze doen? Wat zijn de fases in groepsdynamica? Wat zijn observeren, luisteren en doorvragen nu écht? Hoe ontstaat bij de ander bewustwording van het gedrag? Van zijn of haar attitude?

Je werkt in module 2 aan het gericht toepassen van Ervaringsleer als jeugd- en gezinsprofessional. Ook kom je door opdrachten meer te weten over de theorie en het gedachtegoed achter Ervaringsleer en werk je aan de verdieping van persoonlijke doelen. Van beheersen naar begeleiden door te doen! Door te doen ga je nog verder de verdieping in, zowel met je individuele ontwikkeling als onderdeel van de groep.

Module 3: de praktijk (twee dagen)

Uiteindelijk ga je actief toepassen wat je hebt geleerd, vooral door te doen. Ervaar hoe het is om voor de groep te staan, om werkvormen toe te passen en ontdek welke interventie er nodig is in een bepaalde situatie. Observeer, luister en vraag door. Alles in module drie staat in het teken van de situaties die er straks ook daadwerkelijk zijn.

Module 4: de integratie (een dag)

In de tussentijd ga je aan de slag met het maken van filmpjes. In module vier bekijken en bespreken we aan de hand van die beelden de praktijkvoorbeelden.

Startdata:

Bij Team-Focus werken we met verschillende cycli per jaar. Bekijk hieronder de beschikbare cycli en de bijbehorende opleidingsdata.

C2 (VOL)

Data:
Module 1 Basismodule 1 t/m 3 april 2021
Module 2 Verdiepingsmodule 20 t/m 22 mei 2021
Module 3 Praktijkmodule 15 t/m 17 juli 2021
Module 4 Integratiemodule 24 september 2021

C4

Data:
Module 1 Basismodule 14 t/m 16 oktober 2021
Module 2 Verdiepingsmodule 11 t/m 13 november 2021
Module 3 Praktijkmodule 16 t/m 18 december 2021
Module 4 Integratiemodule 4 februari 2022

Tijden:

Voor alle cycli gelden de volgende tijden:

Tijdstippen Module 1:
Dag 1 09.00 – 21.00 uur
Dag 2 09.00 – 21.00 uur
Dag 3 09.00 – 17.00 uur

Tijdstippen Module 2 t/m 4:
Dag 1 09.00 – 17.00 uur
Dag 2 09.00 – 17.00 uur
Dag 3 09.00 – 17.00 uur

Ik wil me inschrijven

Reactie

“Oefeningen die in eerste instantie alleen maar jolig en uitdagend zijn, blijken uiteindelijk iets te laten zien over hoe wij als groep functioneren. Voor mij als docent toch wel een eye-opener om te (h)erkennen hoe studenten onderling met elkaar samenwerken in deze fysieke omgeving en natuurlijk ook hoe ik daar als docent mijn steentje aan bijdraag.”
“Mede dankzij de opleidingsdagen van Team-Focus ben ik tot enorm veel inzichten mogen komen die ik meeneem in mijn verdere ontwikkeling als mens en professional.”
“De opleiding heeft mij in meerdere aspecten gebracht wat ik zocht. Naast een berg aan nieuwe inzichten heb het gevoel enorm gegroeid te zijn. Wat een geweldige methode!”

Te gek! Ik schrijf me in!

Inschrijven