Ga naar hoofdinhoud

The Good, the Bad and the Ugly….. of wellicht wel: Ervaringsleren, het Brein en de Comfortzone

Blog JP

Gastblog door Bart Scholtissen, Assistant Professor Neuropsychologie, trainer en coach

En dan wordt je gevraagd om een blog te schrijven. Leuk. Maar wat moet erin komen te staan. Beetje buiten de comfortzone gaan dan maar. Onderwerp: iets over het brein natuurlijk, een van de dingen die me al m’n hele leven interesseert.

Een wonderlijk onderdeel van je lichaam dat brein, zacht als een rauw ei, formaat van een flinke bloemkool, een roze hoop cellen en vetweefsel bij elkaar die ervoor zorgen dat we zijn wie we zijn… en nee inderdaad, de uitdrukking ‘grijze massa’ klopt niet echt.

En precies dat wonderlijk brein zorgt er voor een belangrijk deel voor dat we in staat zijn om ons aan te passen aan en te overleven in de huidige wereld, waar alles snel en oppervlakkig moet, er nauwelijks tijd is voor ‘in het moment zijn’, ‘goals en targets’ te vaak domineren. In die wereld zijn veel dingen onzeker en bestaan slechts een paar echte zekerheden: je wordt geboren, ooit stopt het leven en ertussenin ligt hopelijk een hele lange periode waarin verandering eigenlijk de enige zekere factor is.

En als er 1 ding is wat voor mij synoniem staat aan verandering is het wel leren… En laat dat nu juist de core business van je brein zijn!

Het brein is een wonderlijke en zeer flexibel orgaan, continu bezig met (fysiek) veranderen, nieuwe verbindingen aangaan, andere verbindingen loslaten. Hoe kan het dan toch dat het voor veel mensen zo moeilijk is om met verandering om te gaan?

Veranderen, en dus ook oude deuren sluiten en nieuwe wegen inslaan kost energie en dat is iets waar je brein zo zuinig mogelijk mee omgaat. Het doorbreken van (vastgeroeste) patronen is niet altijd even makkelijk. Vergelijk het met een volle zesbaans autoweg waar je op de meest linkse rijbaan zit en je in de spits een afslag moet hebben. De kans is groot dat je de afslag mist. Zo werkt het in je brein vaak ook als het gaat om het doorbreken van patronen. Dat kost energie, vraagt bewuste aandacht en zeker ook eerlijkheid naar jezelf. En dat is ook niet altijd iets wat met positieve emoties gepaard hoeft te gaan.

Dit proces van veranderen kun je op verschillende manieren tegemoet treden, je kunt erover lezen, je kunt er lessen over volgen maar een van de manieren die voor mij het beste werkt is het leren door doen. Precies op de manier waarop je hebt leren fietsen, hebt leren schrijven, hebt leren spreken en hebt leren leven. Door het te doen… Niet bang te zijn voor dat wat komen gaat, maar de toekomst dag voor dag nemen en eigenhandig vormgeven! Zelf keuzes maken en aan den lijve ondervinden wat deze keuzes voor een effect op je hebben. Erachter komen dat keuzes niet altijd het gewenste of gehoopte resultaat opleveren. Ook erachter komen dat je keuzes onverwachte, betere en mooiere resultaten op kunnen leveren dan je wellicht op het eerste gezicht zou verwachten.

Dus gebruik je brein op de manier waarvoor het bedoeld is: door te doen, te ervaren en ervan te leren. Niet door uit angst en onwetendheid in vastgeroeste patronen te blijven steken, maar door uit je comfortzone te komen en te onderzoeken, te leren van je fouten en sterker en wijzer te worden. Zonder dalen zijn er immers ook geen toppen! Dat is voor mij de kern achter ervaringsleren, leren door doen!

En daarbij past ook een spreuk die ik een keer tegen kwam en nu vaak citeer:

“When writing the story of your life, make sure nobody else is holding the pen

Wij zijn Bart Scholtissen zeer dankbaar voor deze gastblog. Als je meer wilt weten over Bart, houd dan zijn site in de gaten.